Reuring in de poëzie

Column uit De Gelderlander van 30 januari:

Reuring in de poëzie

Als je de reacties on­der internetberich­ten serieus moet nemen – wat je dus nooit moet doen – dan waren er mensen die liefst ook nog de benefietac­tie voor de gedupeerden van de brand aan de Groesbeek­seweg in de fik hadden gesto­ken.

Dat de kunstenaars hun schade wat willen beperken door kunst te verkopen, zorgde voor een handvol woedende reacties bij Omroep Gelder­land. Het ging weer over te du­re kunst, onterechte subsidies en meer van dat soort eeuwige clichés.

Gisteren werd de be­richtgeving over de aankoop van een schilderij door Kröller-Müller op de site van de omroep aangekondigd met ‘Dit kost het Kröller-Müller Mu­seum 2,8 miljoen’. Daar weten ze ook wel wat de reacties zul­len zijn: ‘Weggegooid geld’ en ‘Kan mijn nichtje van negen ook’.

Goedkoop scoren dus. Net als Omroep Gelderland maakt het Brabants Dagblad in Til­burg de vergissing te schrijven voor mensen die het hardste schreeuwen. Nu botst de cultu­rele sector in Tilburg keihard met een cultuurredacteur die een beetje reuring wil veroor­zaken.

Niks mis met reuring, het kan mij niet hard genoeg reuren. De deels terechte kri­tiek in Tilburg is dat de stuk­ken eigenlijk opinies zijn, ver­momd als nieuwsberichten.

Van wat hoger niveau was de discussie over de VSB Poëzie­prijs. In NRC Handelsblad be­kritiseerde een redacteur de nominaties en de verantwoor­ding van de jury daarvoor.

Daarop reageerde het bestuur van de prijs weer boos. Het is me wat, een discussie over poë­zie, dat is de laatste twintig jaar ook niet meer voorgeko­men. Er is nooit reuring over poëzie, omdat die grotendeels genegeerd wordt. Het is een taaie kunstvorm. Zou Omroep Gelderland er iets over schrij­ven, dan zouden de reacties zijn dat het niet eens rijmt en ook zou er vast weer eentje in de reacties schrijven dat hij met zijn sinterklaasgedichten betere prestaties neerzet, ‘en al­lemaal zonder subsidie!’.

Het gedoe rond de VSB Poëzieprijs was dat de jury engagement zocht en de journalist vond dat een dichter zelfstandig moest opereren. Tsja, ik heb daar ei­genlijk geen mening over. Wel over gedichten op muziek en dat is zaterdag en zondag in Bi­bliotheek De Mariënburg te ho­ren.

Vandaag begint namelijk de Poëzieweek. Morgen zet sin­ger- songwriter Collin Hoeve gedichten op muziek en dat is verrekte lastig. Dat wordt altijd bewezen bij de Poetracks-avon­den, waar muzikanten hetzelf­de doen.

Voor beginnende bands is het lastig en ook geves­tigde artiesten worstelen nog met een tekst die niet de hun­ne is en soms een ingewikkeld ritme heeft. Het is altijd span­nend om te zien hoe de muzi­kant het ervan afbrengt.

Poëzie en reuring kunnen dus best sa­men, zonder dat daar een krant of site aan te pas komt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s