Alternatieve nieuwjaarsreceptie

GNVerschenen op 4 januari in De Gelderlander.

De nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Nijmegen kost 30.000 euro, bericht Omroep Gelderland. Laat Jo Janssen het maar niet horen. “dèttig duuzend euro, uùt uw pottemonnee, de Waal ingegooid”.

Het grootste deel van dat bedrag wordt natuurlijk besteed aan de huur van de Vereeniging. Op de nieuwjaarsreceptie wordt de Nijmegenaar van het jaar bekend gemaakt. Iemand, ik noem geen namen, die op het lumineuze idee is gekomen om dit soort evenementen tegenwoordig gratis in de leegstaande parkeergarage op het Keizer Karelplein te organiseren, is niet genomineerd. Maar u hoort mij niet klagen. De drie genomineerden verdienen de titel allemaal. Al mag het concept van die nieuwjaarsreceptie best eens op de schop.

De gemeente wil graag iets doen voor de burgers, is de achterliggende gedachte. Maar die burgers zijn er helemaal niet. De Vereeniging zit vol met mensen die werken bij de gemeente, geld krijgen van de gemeente of geld willen van de gemeente. Aangevuld met een groep mensen die minimaal 60 jaar in Nijmegen woont. Het vertier komt dit jaar van een groepje freerunners. Dat is een wonderlijk soort apenkooien in de publieke ruimte. Zolang ze zich niet van het balkon de zaal van De Vereeniging instorten, ben ik niet onder de indruk.

De gemeente heeft de kosten ten opzichte van 2012 gehalveerd. Laten we het volgend jaar anders doen. Laten we 300.000 euro spenderen en dan echt een feest voor alle Nijmegenaren geven. Op de Grote Markt, met de Fantasticos, De Staat, Frank Boeijen, Michiel Braam, The Bips, The Memphis Maniacs, Zo Moeilijk, Pieter Derks, Dennis Gaens en een conference van Jo Janssen.

Die hebben dan toch niks te doen. Er is namelijk niks te doen in het eerste weekend van het nieuwe jaar. Alleen Doornroosje en The Matrixx hebben genoeg personeel om de uitgeputte ploeg van het oudjaarsfeest te vervangen en gelijk weer wat activiteiten te organiseren.

Voor de alternatieve nieuwjaarsreceptie moet je daar wezen. In Doornroosje krijg je afrobeat voor je kiezen. Van een stel Amsterdamse snotneuzen die Jungle By Night heten. En dat klinkt geweldig. Kunnen we dat ook krijgen in Nijmegen? Jonge mensen die muziek maken met niet-westerse invloeden. Dat mag toch wel in de stad van het mooiste Nederlandse festival voor, sorry voor de term, wereldmuziek? En dan volgend jaar optreden op het nieuwe nieuwjaarsfestival.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s