Savages als Joy Division

Column in De Gelderlander van 2-11-2012

Een bevriende fotograaf vertelde me ooit dat Anton Corbijn helemaal niet zo goed was, technisch gezien dan. Je kunt mij alles wijsmaken, ik weet niks van fotografie. Mijn techniek is om twintig foto’s te maken en dan hopen dat er één goede tussen zit.

De techniek van Corbijn schijnt vooral in de nabewerking te zitten. Het zal best, maar het kan net zo goed kinnesinne zijn van jaloerse fotografen. Wat je dan weer niet kunt ontkennen, is dat Corbijn er altijd op het goede moment bij was.

Die foto van Joy Division, hun ruggen gefotografeerd terwijl ze in een tunnel staan, waarbij zanger Ian Curtis de enige is die omkijkt, Anton Corbijn werd er wereldberoemd mee. Zeker omdat Curtis op jonge leeftijd overleed en hij maar weinig was gefotografeerd.

Als popfotograaf moet je erbij zijn op momenten dat er geen andere fotograaf in de buurt is en ook de muzikanten niet langer op je letten. Een fotograaf als Tom Roelofs heeft dat begrepen. De Arnhemmer gaat al jaren met onbekende bandjes mee op tournee. Hij slaapt op banken, eet de vieze maaltijden die zij voorgeschoteld krijgen en is altijd onderweg.

Pas over een paar jaar weten we of hij ook een band van het formaat Joy Division of U2 in hun beginstadium heeft gevolgd. Dan is zijn kostje gekocht. De band geeft altijd voorrang aan de mensen die wel in hun geloofden toen ze pas begonnen.

Wie die werkwijze volgt, zou ook eens bij Savages moeten aankloppen. De vrouwenband is nog geen jaar bezig, maar kan heel groot worden. De Britse krant The Guardian zet iedere week een nieuwe band in de spotlight. Ze zijn dol op hypes, maar zo enthousiast als voor Savages heb ik ze zelden gezien. Het leek alsof de schrijver een tijdje in een zakje had zitten hyperventileren nadat hij het artikel had geschreven.

Zo moet het zijn geweest voor de mensen die de eerste nummers van Joy Division, Siouxie and the Banshees en Public Image Ltd. Hoorden, schreef hij. “Die onaardse kracht en het gevoel dat je een bericht krijgt van een verre, andere realiteit.” Savages maakt postpunk en blikt terug op new wave, ze worden vergeleken met Joy Division, Slits en Liars. Ze maakten dit jaar op De Affaire hun debuut buiten Engeland. Wie nu hun ultieme foto maakt, kan weleens binnenlopen.

Advertenties

Een Reactie op “Savages als Joy Division

  1. Band of Susans, daar deed het me ook aan denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s