YOLO

Column verschenen op 26-10-2012 in De Gelderlander

Een generatiekloof tussen mensen van dezelfde generatie. Dat kan dus ook al. Het viel op tijdens een lunch waar iemand “YOLO” riep. Twee dames keken verbaasd op. De ene was van mijn leeftijd, de ander iets jonger.

Het is niet heel vreemd om YOLO niet te kennen, er zijn ook mensen die net zo kijken als Barbie die de Stelling van Fermat wordt uitgelegd, als je ze de afkortingen FTW, OMG, WTF, NSFW of MILF voorlegt. Je kunt het mensen toch moeilijk verwijten dat ze niet de hele dag het internet afspeuren. Dat ik nou nooit een fatsoenlijke baan heb geleerd en daarom maar continu als een soort van werk Facebook, Twitter, Tumblr, blogs, sites en mail zit te bekijken, betekent niet dat anderen hetzelfde moeten doen. Het is een godswonder dat ik de tijd nog vind een woord op papier te krijgen.

YOLO is Carpe Diem voor simpele zielen. Het is de afkorting van You Only Live Once. Nadat Felix Baumgartner parachute had gesprongen van 39 kilometer hoogte stond het internet binnen de kortste keren vol met foto’s van zijn sprong waarop YOLO stond geschreven.

Joost Conijn die met een zelfgebouwd vliegtuig over Afrika vliegt, of Jonas Staal die lekker tegen Wilders tekeer gaat. Twee keer YOLO in de kunst, want een wat voorzichtig persoon zou tegen ze zeggen: “zou je dat nou wel doen?” En daar zijn kunstenaars ook voor, om iets te doen wat de rest nalaat.

Ik heb de twee heren van Collectief Deruyter nog niet ontmoet, maar uit de verhalen die ik hoor van hun verblijf in het Besiendershuis, als artist in residence, kreeg ik een blij YOLO-gevoel. Ze organiseerden gister de Kroketten & Kutdisco. DJ’s zouden muziek draaien en tegelijkertijd kroketten frituren.

“Zou je dat nou wel doen? Dit loopt natuurlijk gigantisch mis.” Er is vast iemand die het tegen ze gezegd heeft, maar ze doen het lekker toch. Gelukkig maar. Het Collectief is op zoek geweest naar de beste kroket van Nijmegen en zegt die met Het Savarijn samen te hebben ontwikkeld, tenzij er gister een Nijmegenaar met een betere kwam. Ze hebben ook het König-orgel van de St. Stevenskerk gesampled en de machine van De Staat, naast vele andere dingen. Zaterdag sluiten ze hun tijd in Nijmegen af met een tweede maf feest in Doornroosje waarop dit alles wordt gepresenteerd. Omdat er ook nog wel eens iets zinnigs uit YOLO voortkomt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s