Doodleuk

Column verschenen op 1 juni in De Gelderlander

Over de doden niets dan goeds. Onzinnige uitdrukking. Alsof een klootzak zo sympathiek wordt als ie dood is. De enige vooruitgang is dat we dan in ieder geval geen last meer van hem hebben.

Ik ken nog wel een paar doden waar met veel lof over wordt gesproken, ….. door hun boekhouder. Michael Jackson, die in 2011 vanuit zijn graf nog 170 miljoen dollar verdiende, net als Elvis Presley (55 miljoen dollar) of John Lennon met 12 miljoen dollar. Veel is te danken aan het Cirque du Soleil dat tegenwoordig themavoorstellingen bouwt rondom dode muzikanten. Na hun show Viva Elvis gaan ze nu op tour met Michael Jackson: The Immortal World Tour, en dat is goedkoper dan wanneer Jackson zelf ging toeren met al zijn fratsen en megalomane projecten van dien.

Om echt goed te verdienen kan de popster er maar beter niet bij zijn. Vandaar dat de muziekwereld in rep en roer is sinds het hologram van 2Pac. De overleden rapper 2Pac werd onlangs via een hologram op het podium van een Amerikaans festival geprojecteerd. Dat zag er zo goed uit dat vele anderen nu ook kansen zien.

Elvis kan weer op tournee, The Jackson 5 hoeven eindelijk niet meer op Michael te wachten, Queen hoeft geen zoektocht meer te starten naar de zoveelste zanger die Freddy Mercury toch niet kan vervangen, ze hoeven alleen de beamer nog maar aan te zetten. Een beetje slimme band kan over een paar jaar de hologram op tournee sturen en hopen dat niemand het merkt.

Ik heb wel enige zorgen over de verspreiding van het hologramvirus. Straks brengen we Harry Mens op ideeën en kunnen we bij de volgende verkiezingen stemmen op de Lijst Hologram Pim Fortuyn (LHPF).

Dood is dood, hoe treurig ook, je kunt de dood vieren. Met de murder ballads zoals ze door Nick Cave en Johnny Cash zijn gezongen of met de prachtige jazz funerals uit New Orleans waar de doodskist over de hoofden swingt begeleid door een swingend en vrolijk blaasorkest. Dat wil je toch duizend keer liever dan Waarheen Waarvoor?

Vanavond is er ook een feestje van de dood. Op de Dag van de Dood wordt in de Lutherse Kerk op de Daalseweg niet alleen door anatomen, filosofen en schrijvers veel gepraat over de dood en de doden. Ook zijn er murder ballads en jazz funerals te horen, films en foto’s te zien en na afloop kan er gedanst worden (helaas dan weer niet op een graf). De avond is vrij van hologrammen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s