Bambix groβartig

Interview uit De Gelderlander van 3 maart

Bambix staat sinds jaar en dag bekend als Nijmeegse punkband. Het zevende album The Storytailor toont dat Bambix veel meer is dan enkel punk. Het brengt de band voor twaalf optredens naar Duitsland tegen eentje in Nederland, zaterdag in Merleyn.

“So gut wie noch nie”, “ehrliche, handgemachte Punkmusik”, “ein sehr schlüssiges Album”, “naturalistisch, unglaublich intensiv und energiegeladen, rockig und entscheidend virtuos”. De Duitse pers is laaiend enthousiast. Niet over de nieuwste Duitse hype, maar over het nieuwe album van het Nijmeegse Bambix.

De punkband is al meer dan twintig jaar actief en ook al valt er over waardering in eigen land niet te klagen, het zijn vooral de Oosterburen waar Bambix sinds jaar en dag enthousiast wordt onthaald. Naast de releaseparty zaterdag in Merleyn staan er dan ook twaalf optredens in Duitsland gepland.

Het zevende album van Bambix heet The Storytailor. “Ik heb nu ongeveer veertig recensies gelezen”, vertelt zangeres en gitarist Willia ‘Wick’ van Houdt trots over het nieuwe album. “Heel vaak wordt er geschreven hoe aanstekelijk de muziek is en hoe ons enthousiasme overkomt. En dat is nu precies wat voor ons belangrijk was bij dit album. Er waren dit keer geen grenzen. Eindelijk was er eens genoeg tijd om in de studio aan de muziek te werken. Dat was gewoon in de thuisstudio van producer Nico van Montfort in Nijmegen. Alles staat er precies zo op zoals we het wilden, het was heerlijk om te doen.’

Op The Storytailor zijn ook de Nijmeegse muzikanten John Koolen (Phantom Puercos) en Jord Jansen (Bandito) te gast. Hoewel Bambix nog de punkgeest heeft, valt de muziek amper nog onder die noemer, zegt Willia van Houdt. Punk meets hardcore meets emoi (emo en oi) meets Kölner Karneval, heeft iemand het al eens genoemd.

En op The Storytailor is de afwisseling nog groter geworden, met ook gevoelige nummers ingegeven door het overlijden van de vader van Van Houdt en de geboorte van haar zoon. “De titel verwijst naar het aanpassen van verhalen. Ik zing vaak over outcasts die in een situatie terechtkomen waarbij er iets verandert. Het zijn opbeurende verhalen, uiteindelijk komt het goed met ze.” Die rode draad is door de Amerikaanse kunstenaar Larkin van opmerkelijk beeld voorzien. Hij maakte de hoes nadat Van Houdt hem via internet leerde kennen.

“Op de Facebook-pagina van Bambix zag ik een bericht dat hij iets had geschreven als: sorry Bad Religion, maar Bambix is mijn nieuwe favoriete band. Toen we gingen denken over de hoes, heb ik hem eens gemaild. Hij schreef terug dat hij altijd de muziek van Bambix op had staan tijdens het werk.”

Bambix begon ooit als band met enkel vrouwen. Van Houdt is het enig overgebleven originele lid. De wisselwerking tussen haar, bassist Patrick Schappert en de Duitse drummer Don Cardeneo is volgens de zangeres nooit beter geweest. “We halen het beste in elkaar naar boven. Het zijn twee geweldige muzikanten waardoor ik ook weer beter mijn best moet doen. We kunnen nu allerlei stijlen spelen zonder dat iemand er nog van opkijkt.”

Naast Duitsland heeft Bambix ook nog een flinke schare fans in Brazilië en Argentinië, The Storytailor wordt zelfs in Japan uitgebracht. Van Houdt zou de roem van Bambix in Duitsland niet willen ruilen voor populariteit in Nederland, al hoopt ze dat The Storytailor in Nederland net zo goed aanslaat. “Het Duitse publiek is ontzettend enthousiast. Die kunnen tijdens een concert helemaal uit hun dak gaan en staan dan geen seconde stil. Wij hebben allemaal een baan naast onze muziek. Als we in Duitsland gaan spelen voelt dat als een vakantie-uitje. Het is geen werk, het gaat om het plezier en de muziek. En dat past heel erg bij de lol die het Duitse publiek heeft bij een Bambix-concert.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s