Punk op je Bips

Column in de Gelderlander van 25-11-2012

Een Nijmegenaar met meer haar dan lengte won deze week 68.000 euro bij Miljoenenjacht. Het was een apart gezicht, dat mannetje naast Linda de Mol.

23 jaar geleden stond er ook een Nijmegenaar met raar haar naast Linda de Mol. Hij ging met 2000 gulden naar huis, beweerde ie zelf. De gage voor het optreden van zijn band daar. En toen Linda de Mol vroeg wat precies hun doel was, zei hij: “bij jou in bed belanden.” Wijsneus.

Deze week kondigde hij aan dat die band van toen, The Bips, terug is. Niet van lang weggeweest overigens, want vorig jaar bestonden ze nog. Ze hebben inmiddels een kapper geronseld als bassist, drummer Bock is terug en hij, Jozzy, wil altijd wel. De Heintje Davidsen van de punk.

Komend jaar bestaat The Bips 25 jaar. En reken er maar op dat ze over twintig jaar hun pensioen vieren met een concert van The Bips. Dan zijn ze net zo pretty vacant als nu en “God save the queen, the fascist regime” zullen ze nog zingen als het hele koningshuis is afgeschaft. Je moet nu eenmaal van die vaste waardes in een stad hebben. De Waalbrug die er altijd ligt, de Vierdaagse in juli, NEC die na een paar goede jaren weer afzakt en Jozzy met zijn Bips.

Maar punk is niet uitgevonden voor heren van middelbare leeftijd. Gelukkig is er ook nog jeugd die dat weet. De jongens van Iceage zijn nog geen twintig, half zo oud als The Bips. Volgens kenners hebben ze het punkalbum van het jaar gemaakt, deze vier Denen.

Niet met heel erg maatschappijkritische teksten, maar wel met een enorme vaart. Op debuutalbum New Brigade werken ze 12 nummers in 24 minuten af. In de jaren negentig was er een revival van punk met een vrolijk poprandje (NOFX, Green Day, The Offspring), maar in crisistijden is er weer behoefte aan crisispunk. Iceage grijpt meer terug naar de punk/wave van de jaren tachtig (Wire, Bauhaus en Teenage Jesus & The Jerks) dan naar de jaren zeventig- of de jaren negentig-punk. Iceage maakt punk van de meest verzengde en eigentijdse soort die er is. Met de impact van een zwiepend rietje op je bips, uit de tijd dat leraren daar nog niet voor werden gearresteerd.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s