Op de fiets naar huis

Recensie in De Gelderlander 12-09-2011

Nadat hij zijn laatste nummer heeft gezongen, fietst Gert Vlok Nel het podium af. Op een fiets die hij voorafgaand aan het optreden heeft gekregen van Literair Productiehuis De Wintertuin. Die heeft de Zuid-Afrikaanse dichter en zanger uitgenodigd om twee maanden in Nijmegen te verblijven als artist in residence.

Vlok Nel wil in die periode de hele stad verkennen, maar om dat nu lopend te doen. Daar wordt hij te oud voor, mompelt hij voor het optreden.

Veel meer woorden zal hij niet tot het publiek richten. Gert Vlok Nel is ondanks een imposant postuur een verlegen man. Maar ook een bijzonderheid tussen de muzikanten, omdat hij een betere dichter dan zanger is. Zijn gedichten zijn zo mooi en hij is zelf zo’n goede vertolker dat de stap naar de muziek snel gemaakt is.

In 2006 verschijnt, samen met de geroemde documentaire Beautiful in Beaufort-Wes, de cd ‘Beaufort-Wes se beautiful woorde’. Met Waarom Ek Roep Na Jou Vanaand, een ode aan landgenoot Koos du Plessis en ook het langste nummer van dat album, begint Vlok Nel zijn optreden in Nijmegen.

Een thuisoptreden, want Vlok Nel kan op de fiets naar huis vanavond. Of het verschil uitmaakt met een optreden tijdens een tournee is maar de vraag. Zoals gezegd blijft Vlok Nel afstandelijk. Achter hem verschijnen op een groot scherm Nederlandse vertalingen van zijn prachtige teksten. Verhalen over eenzaamheid en verdriet, die bijna altijd gepaard gaan met humor. Vol prachtige klanken die Vlok Nel in een combinatie van zingen, mompelen en voordragen mooi vertolkt.

Hij houdt het kaal. Zelf speelt hij gitaar en mondharmonica. De Zuid-Afrikaan wordt begeleid door een bassist en accordeonist. De zaal kijkt ademloos toe, waardoor zelfs het geschuifel van Vlok Nels witte gympen op de vloer goed hoorbaar is.

Muziek en teksten van Gert Vlok Nel zijn ook een ode aan de rust, een tegenwicht voor het jachtige leven. Hij zingt over de nacht, over de rivier, over treinen en over de regen, nooit gejaagd en zonder overdaad. De toegift Rivier, met de zin “Laasnag het ek in Pretoria geslaap”, sluit hij af met een variant: “Vannacht slaap ik in Nijmegen”, de stad waar hij een staande ovatie kreeg voor een indrukwekkend optreden.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s