Bambix aus Nimwegen

Column uit De Gelderlander van 25 maart.

“Hallo, wij zijn De Staat en we komen uit Nijmegen.” Een gejuich ging op in De Vereeniging. “Dat doet het altijd goed in Nijmegen”, constateerde Torre Florim tevreden tijdens hun Nijmeegse concert op 3 maart.

De zanger van De Staat zegt dat eerste zinnetje ook in Utrecht, Ulft, Austin, Londen, Brussel, Berlijn en Chicago. Op dit moment reist The State door de Verenigde Staten waar de Yankees over Naimegen te horen krijgen. Dat is nog eens citymarketing. En het is niet eens in een Nijmeegse gemeentenota terug te vinden.

De Staat is niet de enige band die de naam van de stad in het buitenland laat vallen. Vorige week draaide Darko Esser in New York, een paar dagen terug draaide Marc Simz in Miami. Vanavond speelt Antillectual in Turijn, volgende maand spelen The Legendary Pink Dots in St. Petersburg, in mei mag The Gathering in een Amerikaans stadje nabij Seattle uitleggen waar Nijmegen ligt en zondag speelt Bambix in De Bijstand, in de Van Welderenstraat. Ook leuk.

Het drietal heeft er dan net een weekendje Berlijn opzitten. Wir sind Bambix und wir kommen aus Nimwegen, klinkt er talloze keren per jaar. De punkband speelt meer in Duitsland dan in Nederland. Ze hebben vast ook een Portugees zinnetje, eens in de zoveel tijd speelt Bambix in Brazilië waar ze een schare fans hebben.

Het is maar te hopen dat die Nijmeegse bands en dj’s aan het eind van het jaar een dikke bonus krijgen uit de citymarketingpot. Het hoeft niet van ING-niveau te zijn, maar tegen deze gratis marketing voor de stad kan geen folder, vlag of Nijmegenaar-in-een-Middeleeuws-kloffie-in-den-vreemde op.

De Nijmegenaren worden een beetje aan hun lot overgelaten in den vreemde. Omdat het Altijd Nijmegen-logo niet bepaald rock & roll is, doen de bands liever het zelf ontworpen Nijmegen Rockcity T-shirt aan. Ik kan de citymarketingambtenaar alvast wat werk besparen, deze conclusie kan direct geknipt en geplakt worden in een volgende nota: de samenwerking tussen Nijmegenaren in het buitenland en citymarketing is nog niet optimaal.

Als die bands dan geen dikke bonus krijgen, geef ze op zijn minst een Altijd Nijmegen-sticker mee om buitenlandse kleedkamers mee te vervuilen. Gelukkig zijn de bands ook nog in eigen stad te zien. Zondag treedt Bambix akoestisch op in De Bijstand. De jonge groep Fruit Of The Original Sin is er ook, misschien kunnen ze alvast ‘We Komen Uit Nijmegen’ in tien talen leren van Bambix.

Zondag 27 maart, De Bijstand, Bambix en Fruit Of The Original Sin, 16:00 uur

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s