Manus, haal je vinger uit mijn anus

“Manus, haal je vinger uit mn anus”, zongen Peer Mullens en Joke Raviera in de jaren zestig al op “Nederlands eerste, enige & echte sex-elpee!” van Peer Mullens & De Vrolijke Trekkers.

Het nummer is onlangs in een nieuw jasje gehesen door De Pikanto’s die er de carnavalshit van 2011 mee scoren. Zo ver is het dus al gekomen, in de carnavalsmuziekindustrie, dat nummers uit de jaren zestig gelijk het beste zijn wat er wordt bedacht op dat gebied.

Erger nog is dat het nummer 50 (!) jaar nadien nog steeds stof doet opwaaien. Enkele radiostations willen het niet draaien en het zou me niks verbazen als de muziekpolitie bij enkele carnavalsoptochten het nummer ook verbiedt.

Artiesten die volgend jaar een controversiële carnavalshit willen scoren doen er goed aan om op zoek te gaan naar de lp ‘De Ojee-Polonaise‘ met nummers als ‘De Pruimenpolka’ en ‘Sapperloot, wat is tie groot’ of de lp ‘Marie d’r Fraaie Buste’ van Slome Japie, allemaal verschenen op het Ojee-label van Johnny Hoes in de jaren zestig.

Zou iets hiervan ooit zijn gedraaid tijdens het carnaval in het deftige Beek? Carnaval in Nijmegen is een trieste gebeurtenis met dat handjevol verklede mensen tussen het winkelend publiek. In de dorpen in de omgeving is het iets beter, maar daar zijn ze de grip op het evenement zo kwijt dat ze regeltjes willen instellen. In het eerder genoemde Beek mag geen house meer klinken in de optocht. “Dat housekabaal maakt onze mooie carnavalscultuur kapot”, liet de optochtcoördinator van Beek in deze krant optekenen.

Als er nou een alternatief was. De oogst van 2011 is tamelijk droevig. De Gebroeders Ko proberen het weer zoals ieder jaar, nu met een helikopter, en in Nijmegen komen Bennie Solo, Ronnie Ruysdael en De Sjonnies met niet al te briljante nummers.

Opvallend genoeg maken de meeste hedendaagse carnavalshits gebruik van een gecamoufleerde housebeat en jatten ze wel meer van house en disco. Het valt de carnavalsconservatievelingen niet eens op.

Wat moeten ze dan in Beek, dat paard van André van Duin dat al jaren staat te ontbinden uit de gang trekken? Nee, met zo’n optocht is het, zoals de Deurzakkers al zongen, binnen beter dan buiten. In de Matrixx bijvoorbeeld, waar carnaval wel met hardstyle mag worden gemengd op XXlerator Carnaval. Verkleden mag ook. Als carnaval nog enige toekomst wil hebben, moet de jeugd er in worden betrokken. Dat doen ze bij de Matrixx beter dan in Beek.

Zaterdag 5 maart, Matrixx, XXlerator Carnaval met o.a. Donkey Rollers, Bioweapon, Tha Playah en The Prophet, 22:00 – 05:00 uur

Advertenties

3 Reacties op “Manus, haal je vinger uit mijn anus

  1. Ik kwam zaterdag binnen mijn ouders thuis, toen het Manus-nummer op Omroep Brabant of Gelderland werd gedraaid. Op het eind zei de presentator: de hit van het jaar. Ik had toen, ja heel politiek correct, toch wel zoiets van: moet dat nou?
    Maar het nummer heeft de hele dag in mijn hoofd gezeten.

  2. Het stond al een week op heavy rotation in mijn hoofd, afgewisseld met Stella van Roy Santiago, dat heb ik de laatste niet durven vertellen, het is toch een twijfelachtige eer

  3. waar kan ik het downloaden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s