Tekno met een k

Column vrijdag 11 februari in De Gelderlander:

Tekno met eigen bier

Deze jongen is de trotse eigenaar van een nieuwe platenspeler. De antieke Dual kan de deur uit, ondanks dat het ding het nog prima deed, het was alleen niet heel praktisch meer.

Een niet-praktische platenspeler, is dat een tautologie? Er is helemaal niks handigs aan platen. Hele tijd dat ding omdraaien, afstoffen en dan nemen die krengen ook nog eens veel ruimte in. Maar ja, het is leuk. Het is een speeltje. U zult mij geen lofzang horen geven op de geluidskwaliteit van het vinyl, dat is gewoon minder dan cd.

Voor dat soort wilde verhalen moet u bij het Vinylarchief in de Hezelstraat zijn. Dikke kans dat er weer een bezoeker met een linnen tasje oreert dat er sinds 1977 geen goede muziek meer is gemaakt. Zo eentje van het type die sinds 1977 ook geen moderne kledingwinkel of kapper meer heeft gezien. Los van de soms wat aparte bezoekers is het een winkel om te koesteren, dat Vinylarchief.

Vinyl is weer helemaal terug. De Waaghals is nooit gestopt met het verkopen van platen, Kroese is weer begonnen nu alle hippe bandjes plotseling hun album ook op vinyl uitbrengen. We hebben weinig te klagen over de platenzaken in Nijmegen en nu komt er weer eentje bij. Current Form gaat van start in de Paraplufabrieken, waar enkele jaren geleden Jan Liefhebber de deuren sloot van zijn Dataflow Records.

Vinyl mag dan in de lift zitten, dancevinyl zit in de lift naar beneden. Dj’s lopen niet meer met hernia-veroorzakende platenkoffers als ze ook een mapje cd’s of een laptop kunnen meenemen. Current Form heeft de achterban in de teknohoek, met nadruk op de eerste k dan weten de kenners gelijk over welke muziek het gaat. Nu zijn mijn vooroordelen immens, maar ik dacht altijd dat teknoliefhebbers (een geliefde muziekstijl onder krakers) een broertje dood hadden aan geld uitgeven, ze nemen immers bij voorkeur hun eigen bierblikken mee naar gratis festivals als De Affaire.

Dat heb ik altijd raar gevonden omdat ze wel heel Europa doorrijden op zoek naar Teknivals. Wel doneren aan de Shell, maar niet aan de tap van het festival. Aan de andere kant zijn velen van hen leuke, notoire hardfeesters. Ze gaan gerust twee dagen door, waarbij niet gekeken wordt op een pilletje meer of minder.

Current Form houdt het gelukkig niet alleen bij teknoplaten, er wordt ook kleding verkocht en een ontwerpbureau gevestigd. Vrijdagmiddag en avond wordt Current Form in de Paraplufabrieken officieel geopend. Zaterdag is er ter ere daarvan een teknofeest in Waalhalla.

Advertenties

Een Reactie op “Tekno met een k

  1. Pingback: Tweets that mention Tekno met een k | Zwar -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s