Fortarock verzoekt tevergeefs de goden

Verschenen in de Gelderlander op 5 juli:

Er is haast geen wijs uit te worden op Fortarock. Black metal, death metal, trash metal, sludge, folk metal en metalcore, probeer het maar eens te onderscheiden. De leek zal er alleen maar heavy metal in horen, of gitaarherrie, voor wie het helemaal niks vindt.

Zaterdag zijn er alleen maar liefhebbers in Park Brakkenstein. Vierduizend liefhebbers die allemaal zo hun eigen voorkeuren hebben. Het publiek is diverser dan bij de eerste editie vorig jaar. Van de Nijmeegse hoogleraar en het gemeenteraadslid tot de jongen van de NS-kiosk. Van een achtjarige tot een 65plusser. Het is niet alleen maar publiek voor donkere metal. Of komt het door de hittegolf dat veel bezoekers verstandig het standaard zwarte shirt hebben ingeruild voor een andere kleur?

Wie bandshirts gaat turven, ziet dat Kreator, Fear Factory en Suicidal Tendencies de meeste fans hebben. Als het Zweedse Watain vroeg in de middag het podium betreedt, blijft het grootste deel van het publiek nog liever wat bij de bar hangen. Het is potsierlijk hoe de Zweden verkleed zijn en in de weer zijn met varkensbloed. Het geluid is ook niet al te best.

De Amerikanen van Baroness zijn muzikaal interessanter en doen Watain snel vergeten. Het geluid reikt van Muse tot Mastodon. De uiterst strakke band speelt op het moment dat de brandende zon eindelijk verdwijnt en er wat verfrissende spatjes vallen. Er hoeft pas echt te worden geschuild voor een korte flinke bui als Kreator speelt. De Duitse band heeft dan ook continue de goden verzocht, zoals bijna alle bands de goden verzoeken. En toch zijn die goden de vriendelijke metalliefhebbers gunstig gezind, want het blijft bij die ene bui.

De sfeer is zoals altijd uiterst gemoedelijk. Twee jongens vechten om de in het publiek gegooide ‘Flag Of Hate’ van Kreator. Het conflict wordt opgelost doordat één van de twee een vlag voor de ander gaat kopen. Eins, zwei, drei, vier roept zanger Miland Petrozza nog maar eens. En dan heeft hij het niet eens over de 4-0 overwinning van Duitsland die door een groep voetbalfans ’s middags voor een televisie op het veld is bejubeld.

Na het uiterst strakke en sterke Killswitch Engage en nog voor het in cliché’s grossierende Bullet For My Valentine ontpopt Suicidal Tendencies zich als de echte headliner van de dertien bands. Zanger Mike Muir rent als een dolle stier over het podium. De uiterst bedreven muzikanten bombarderen het publiek met een combinatie van punk, funk en metal. In plaats van handen gaan er ook benen de lucht in. Bij het laatste nummer, Pledge Your Allegiance, staat het podium vol fans en speelt zelfs Fear Factory een stukje mee. Een groot feest, zoals heel Fortarock voor de tweede keer een groot feest is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s