Kempi en de jassenrun

Ik zal niet zeggen dat ik voorspellende gaven heb, maar toevallig is het wel. Dit nieuws en mijn column vrijdag in de Gelderlander (hieronder). Ja, ik en het momentum, wij zijn twee handen op een buik. Opmerkelijk is het trouwens helemaal dat er zoiets bestaat als een Achterhoek Arena.

Column!

Ik ben de laatste die het vingertje zal opheffen. Iedereen doet maar, zolang ze er niemand mee lastig vallen, vind ik het best. Maar ik ben dan ook geen vader met kinderen die hun grote voorbeeld hebben gevonden in rapper Kempi. Kinderen die dolblij zijn dat Kempi op de Teenerdisco in The Matrixx komt.

Het laatste grote wapenfeit van Kempi is het tatoeëren van een bijbelspreuk op zijn gezicht. No weapon formed against me shall prosper (rechterwang) and if it does it will take me 2 heaven (linkerwang) staat er nu op zijn hoofd. De tekst op de linkerwang komt niet overeen met Jesaja 54:17, maar gun die jongen zijn dichterlijke vrijheid. Je hebt natuurlijk liever niet dat je kinderen nu ook een tegeltjeswijsheid op hun hoofd tatoeëren. Hoewel Oost, West, Thuis, Best precies op wangen, voorhoofd en kin past.

De onweerstaanbare aantrekkingskracht van Kempi op de jeugd is dat de rapper zo ongeveer alles doet wat ouders verfoeien. Hij is de eerste Nederlandse muzikant die in de cel zijn platencontract tekent. En als zijn indrukwekkende debuutalbum Du Zoon in 2008 uitkomt, zit hij alweer in de cel (toevallig in Grave).

Kempi, echte naam: Jerrely Slijger, is een zogeheten hosselaar. De jonge Eindhovenaar hangt rond op straat en handelt in drugs. In dat circuit worden meningsverschillen niet met een goed gesprek opgelost, vandaar het vuistdikke strafblad van Kempi. Veel volwassenen vinden dat een triest levensverhaal, jongeren vinden het stoer. Maar dat verklaart niet alleen het succes van Kempi.

Iedereen moet erkennen dat hij een uitzonderlijk talent is. Kempi heeft een bijzondere stem, geweldige techniek, creatief taalgebruik, een goed verhaal en mixt Nederlands, Papiamento en Engels door elkaar.

Bezorgde ouders van Kempifans hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken over de muzieksmaak van hun kroost. Kempi is het Nederlandse antwoord op Lil Wayne. Ook al zo’n jong talent, gedreven om de beste ter wereld te worden en altijd in de clinch met justitie.

Het grote verschil tussen Kempi en Lil Wayne is dat de laatste voor een miljoenenpubliek rapt en dus ook veelvuldig miljonair is. Kempi moet het doen met Nederland en kan dus amper rondkomen. In de prachtige documentaire Free Kempi is te zien hoe Kempi worstelt met dit gegeven en zijn pogingen om zijn leven te beteren.

Met die ouders die vroeger naar bandeloze nozems, rockers en punkers luisterden, is het ook goed gekomen, dus kan de jeugd ook wel naar Kempi. Wie nieuwsgierig is geworden heeft trouwens pech. De Teenerdisco is er slechts voor de leeftijd 11 tot en met 15 jaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s