Wachten op de Noughties

Column van afgelopen zaterdag in de Gelderlander:

Nog een paar weken en dan zit het decennium er op. Ja pietlutten, officieel begint het nieuwe decennium in 2011, maar officieel spreek je handvatten ook anders uit. Volgend jaar is er gewoon weer een nieuwe feestavond bij.

De feestjes met de namen 90’s Now en 80’s Now zijn uitermate populair. Dat spreek je trouwens op zijn Amerikaans uit, als nainties. En daar zit al het probleem met dit decennium. Wij noemen het de jaren nul, maar de Engelstaligen zijn er nog steeds niet uit. Sommige Amerikanen noemen het de naughties, hoewel er niks stouts aan dit decennium is, de Britten hebben dat verbasterd tot de noughties.

In 2009 kunnen we niet meer feesten als was het 1999. Daar had Prince tenminste nog een nummer over gemaakt. De jongens van de 90’s Now feesten kunnen putten uit het rijke happy hardcore en eurohouse hitrepertoire van dat decennium, aangevuld met de hits van Republica, Liquido en The Prodigy.

De vraag is wat ze de komende jaren gaan draaien als de 00’s Now feesten worden georganiseerd. Ongetwijfeld Pokerface, Umbrella, Oops I Did It Again en we moeten vrezen voor Schnappi, de hit die gelijk staat aan een misdaad tegen de menselijkheid.

Als er iets opvalt aan de hits van dit decennium dan is het de invloed van hiphop. Zoals de hits van Jay-Z en N.E.R.D. En daaraan gerelateerd de succesnummers van Beyoncé en Rihanna.

Het is afwachten wat in de toekomst van deze jaren cult wordt en wat wordt vergeten. In de jaren negentig werd je nog met een stalen pijp richting Waal gejaagd als je durfde te zeggen dat Scooter best leuke muziek maakte, nu begint men vrijelijk te citeren uit Hyper Hyper en Move Your Ass als de naam van de Duitse groep valt.

De herwaardering van de komende jaren kan variëren van Nick & Simon tot de Pussycat Dolls. Misschien zijn dat de smaakmakers van de toekomstige 00’s Now feesten. Wellicht samen met de electrohits en de Italorevival van de afgelopen tien jaar. Van de andere dance hoeven we weinig te verwachten, het zijn immers de jaren van de minimal techno geweest.

Het enige wat aan het einde van dit decennium nog minimal is, is onze portemonnee. Hopelijk zit er nog 12 euro in om 90’s Now te bezoeken, over vijf weken kunnen we ons opmaken voor de jaren tien. Benieuwd hoe de Engelsen dat gaan noemen.

Zaterdag 28 november, The Matrixx, 90’s Now, 22:00 uur – 05:00 uur

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s