Van je hak boemboem

Gisteren in de Gelderlander en vandaag hier, de recensie van Qlimax in het Gelredome op zaterdag 21 november.

Qlimax brengt Europa bij elkaar

Als er over dancefeesten in de Gelredome wordt geschreven dan gaat het vaak over arrestaties en mensen met een pilletje. Iedereen wordt bij de ingang tot op de sokken gecontroleerd en dan kom je op ieder evenement met zo veel bezoekers wel eens wat tegen. Wat zich wel of niet afspeelt buiten de muren van het stadion doet absoluut geen recht aan het gebeuren binnen.

Het is een indrukwekkend gezicht om een tot de nok toe afgeladen Gelredome te zien. Dancefestijn Qlimax was al weken voordien uitverkocht. En wat helemaal bijzonder is, de bezoekers komen uit heel Europa. Spanjaarden, Italianen, Fransen, Belgen, Finnen en Duitsers, je ziet en hoort ze overal. Er is zelfs een hele buslading Zwitsers op Qlimax afgekomen.

Het zijn de Verenigde Naties van de hardstyle die zich in Arnhem verzamelen. En iedereen verkeert in een uitgelaten, vrolijke stemming. Vreemde uitdossingen, fluorescerende kleuren en massaliteit, het oude ravegevoel keert helemaal terug.

Opener Isaac moet noodgedwongen in alle bescheidenheid achter een groot wit doek zijn platen draaien. Van hem is slechts het profiel zichtbaar. Er moet immers iets zijn om naar uit te zien en dat is er na een uur als het grote doek valt en het indrukwekkende podium zichtbaar wordt: een uit planken vervaardigd monster in wiens mond de DJ’s zich bevinden.

Isaac staat zijn plek af aan A-lusion, die veel te hoekig draait om het stadion goed in beweging te krijgen. Davide Sonar na hem heeft allerlei leuke foefjes zoals de Tenori-on en een keytar (alsof Modern Talking nooit is weggeweest). De Italiaan is na een half uurtje al weer klaar. Dat zou jammer zijn geweest ware het niet dat hij wordt opgevolgd door Brennan Heart.

Die gooit eindelijk de vaart en het volume er in waar het publiek op staat te wachten. De vlonders trillen en de vlammenwerpers draaien op volle toeren. Er staat een steigerconstructie om van de tribunes op het volle veld te komen en ook die steigers staan vol met een dansende massa. Langzaam wordt het heet in het Gelredome.

Podium, aankleding, vlammen, lichtshow, vuurwerk en massaliteit, het is een soort totaalkunstwerk waar Wagner trots op zou zijn. Het duurt vast niet lang meer voor de Walkürenrit in een hardstyleversie te horen is, want ook vanavond komt een bewerking Adagio For Strings weer voorbij, het klassieke werk dat bekend werd door Platoon en Tiësto.

De hardere lijn die Heart in zet wordt na hem voortgezet. Langzaam wordt het harder met Technoboy, Headhunterz, Noisecontrollers, Deepack en anderen. Totdat het zeven uur in de ochtend is en de vogels het van de DJ’s overnemen. En dan kunnen de 32.000 bezoekers zeer tevreden het bed in, of de bus pakken naar Italië, Spanje of Zwitserland. Brussel is misschien de hoofdstad van de Europese Unie, Arnhem is zaterdag de dancehoofdstad van Europa.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s