De (v)liegende schouwburgdirecteur

krielen“Ik ben daar altijd heel eerlijk en open over geweest.” Dat is het meest gehoorde zinnetje vandaag in het relaas van de gewezen Nijmeegse schouwburgdirecteur Albert Krielen, tegenover de enquêtecommissie Mensec.

Toch wonderlijk dat er nog een enquête moet komen als Krielen altijd zo open is geweest. Het gaat in de vragen van de commissie niet over het dubieuze cv van Krielen, maar meer over de rol van de gemeente binnen de Keizer Karel Podia.

Na het verhaal van Krielen, en ambtenaren, lijkt het erop dat men of op het gemeentehuis heeft zitten slapen, of dat Krielen niet de waarheid spreekt. Volgens hem wist de gemeente heel goed wat hij verdiende (110.000 euro per jaar voor 16 uur per week en samen met alle projectkosten kwam het jaarsalaris op 200.000 uit). Dat mogen we trouwens geen salaris noemen, dat was wat hij factureerde.

Dan maakt meneer Krielen als zelfstandige heel wat meer kosten dan ik, want hij zei dat het daadwerkelijke bedrag dat hij zichzelf uitbetaalde zo laag was dat het gemeenteraadslid dat hem ondervroeg, daar vast dit werk niet voor zou willen doen.

Als die het niet wil, dan wil ik het wel.

Aapjes
Niet alleen Krielen is de gefortuneerde zwarte piet in dit verhaal. De gemeente Nijmegen valt het nodige te verwijten. Ten eerste krijgt Krielen plotseling een bezuiniging door zijn strot geduwd die aanvankelijk voor de Lindenberg is bedoeld. Daarnaast moet hij de broekriem zo stevig aanhalen dat de hele schouwburg geen lucht meer krijgt, en als je peanuts betaalt dan moet je als gemeente ook niet raar opkijken dat je een aapjestheater krijgt.

Zo zegt de hoge ambtenaar cultuur vandaag ook terecht dat de raadsleden zich maar eens zorgen moeten gaan maken over de schouwburg, als je kijkt naar het gemeentelijke bezuinigingsbeleid en de exploitatie van het theater.

Ten slotte kan Krielen acht jaar lang ongestoord zijn gang gaan zonder dat er ergens een haan kraait. De ambtenaren gingen er van uit dat hij al zijn zijprojecten voor de schouwburg er in die 16 uur bij deed. Terecht noemt Krielen dat “een beetje naief.”

2,9 miljoen
Het grote manco bij de enquêtecommissie is het gebrek aan financiëel inzicht. De schouwburg krijgt op een gegeven moment een kapitaalinjectie van 2,9 miljoen euro. Wat er met dat geld is gebeurd, wordt niet gevraagd. Hoe het zit met het negatief eigen vermogen, wordt niet gevraagd. Of Krielen de besparingen na reorganisatie in zijn zak heeft gestoken, wordt niet gevraagd. Over omzet, winst en begroting wordt alleen in algemene termen gesproken.

Informeren de raadsleden dan niet even bij wat financiële deskundigen of alles wel in de haak was bij de Mensec? Het lijkt er niet op, want het verhoor ontstijgt de sfeer van een theekransje nauwelijks. Dat wordt nog eens versterkt door het gebrek aan doorvragen bij de raadsleden, het poneren van stellingen die geen vragen zijn door het raadslid van de SP en de opzichtige pogingen om de, op dit dossier, gevallen SP-wethouder vrij te  pleiten.

Vrijdag worden de (ex)-wethouders verhoord. Als de voormalige wethouders niet de behoefte hebben een boekje open te doen, zal het bij dit theekransje blijven. En dan begint het erop te lijken dat het aloude spreekwoord weer van stal kan worden gehaald: Zij dronken een glas, zij deden een plas en alles bleef zoals het was.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s