Pas op voor Lamb Of God

sonisphereZaterdag was het Sonisphere Festival in het Nijmeegse Goffertpark. Rock en niets dan rock. Of liever gezegd: metal.

Los van enig poten uitdraaien door de busmaatschappij viel er geen onvertogen woord over het festijn. De omwonenden vonden het allemaal wel best, een wedstrijd van NEC gaf meer overlast.

Of kwam dat door die handige buurtbewonersgids zaterdag in De Gelderlander?

Beroepsklagers rond het Goffertpark kunnen zaterdag hun lol op. Van 11 tot 11 dondert het gitaargeweld van de Goffertweide, met dank aan het Sonisphere Festival. Voor wie niet van metal houdt, wordt het een dagje mens-erger-je-wel. Maar wanneer moeten de ramen echt dicht en bij welke band kan de sneltoets voor het politienummer worden ingedrukt?

11:15 uur – Mastodon
Het festival begint om kwart over elf met, wat vele metalliefhebbers beschouwen als, de beste band van de dag. Nu staat de beste band meestal op het eind, maar daar is de de muziek van Mastodon te ingewikkeld voor. Het zit zo verfijnd in elkaar dat het wel eens mathmetal wordt genoemd, waarbij de math staat voor de Engelse afkorting van wiskunde. Die nuance verwaait natuurlijk op afstand, dus ofwel de ramen wijd open of even in de boom klimmen naast het terrein om alles goed mee te krijgen. Ook handig voor scholieren die hun wiskundehuiswerk nog moeten maken.

12:20 uur – Pendulum
De vreemde eend in de bijt op Sonisphere heet Pendulum. De band begon ooit in de elektronische drum & bass. Dat is nou net zo’n vakje waar de metalliefhebbers in de platenwinkel met een grote boog omheen lopen. Maar de tijden veranderen en Pendulum omarmt steeds meer het rockgeluid. Toch blijft het verschil met de andere bands fors. Zo zachtjes als de pendule op de schoorsteenmantel tikt, houden deze Australiërs het niet. Vooral het basgeluid gaat richting het maximum en dat betekent trillende kopjes over de glazen salontafel. Het zal in huis klinken als die jonge buurtgenoot met dat petje die de enorme speakers in zijn stoere auto op straat aan het testen is. Niks nieuws onder de zon dus.

13:25 uur – Kamelot
De liefhebbers van klassiek moeten rond half twee even de oren spitsen. Zo nu en dan zal er een flard voorbijwaaien die aan klassiek doet denken. Het Amerikaanse Kamelot maakt zogenaamde powermetal, waar naast een flinke hoeveelheid takkeherrie af en toe een orgel en zangeres wordt ingezet die invloeden van de opera moeten voorstellen. Dat kan natuurlijk net zo goed een belediging zijn voor de operaliefhebber die zich liever opsluit in de kelder voor een dagje Ring des Nibelungen.

14:45 uur – Lamb Of God
De christelijke medemens kan even voor drie de rozenkrans tevoorschijn halen. De heren van Lamb Of God zijn allesbehalve koorknaapjes. Eerder heette de band nog Burn The Priest. Christelijke actiegroepen willen misschien en groupe achter een kruis aan zeven rondjes rond het festivalterrein lopen in de hoop dat het podium instort. Maar als dat podium de gitaarwoede van Lamb Of God kan weerstaan dan is het nog maar de vraag of de kracht van hogerhand nog iets kan uitrichten. Lamb Of God behoort tot de hardste bands van het festival. Met nummers als Walk With Me In Hell en Now You’ve Got Something To Die For is het voor tere zielen misschien goed om rond die tijd een geestelijk raadsman te raadplegen.

16:00 uur – Down
Om vier uur is het al vijf uur onrustig in het Goffertpark en dan gaat Down er nog eens dunnetjes overheen. Want er gaat helemaal niks down bij die band, hooguit enkele oorhaartjes. De band bestaat uit leden van Pantera, Corrosion of Conformity en Crowbar. De zang is net iets beter te volgen dan bij Lamb Of God en het zijn vooral de oudere liefhebbers die hun hart bij deze band kunnen ophalen.

17:30 uur – Korn
Korn is allang niet meer piepjong. Hun hoogtijdagen beleefden ze eind jaren negentig toen ze de nu-metalstroming aanvoerden. Destijds was de band een graag geziene gast op MTV. Het is nog net geen Coldplay, maar toch uiterst toegankelijk. Die carrièrepiek zijn ze allang voorbij. Zanger Jonathan Davis vertolkte een beetje de weltschmerz van zijn tienerfans die inmiddels ook de twintig zijn gepasseerd. De pubers van tegenwoordig hebben de nu-metal ingeruild voor de emo, dus moet Korn het doen met verstokte fans. Als de omgeving hier al last van heeft dan wordt het tijd om naar een huis in een stiltegebied uit te kijken.

19:00 uur – Slipknot
Tijd om de kinderen binnen te halen. Ook Slipknot behoort tot het nu-metalgenre. Zij teren net iets beter op hun verleden dan Korn. Veel van hun bekendheid dankt de band, die door sommige metalfans misprijzend Snotlip wordt genoemd, aan hun voorkomen. De acht leden gaan verscholen achter angstaanjagende maskers en dragen een overal met hun nummer erop. Zoals zoveel metalbands wordt ook Slipknot beschuldigd van een slechte invloed op de jeugd. Omdat er altijd wel een paar onverlaten rondlopen die Slipknot luisteren, daar kan de band ook niks aan doen. Wie het niet vertrouwt moet de kroost maar even helpen aan oordopjes.

20:45 uur – Metallica
Of de band zich niet beter rocktallica kon noemen, vroeg menigeen zich de laatste jaren af. Ooit behoorden ze tot de hardste, snelste en populairste metalbands van de wereld. Met de jaren ging de vaart en het volume er enigszins uit. Al bewezen ze met het laatste album Death Magnetic dat ze de metal nog niet helemaal vergeten zijn. Er was weer ruimte voor lekker lange gitaarsolo’s. Die zullen ook in het optreden zitten waar oude klassiekers als One, Fade To Black, Master Of Puppets en Seek and Destroy gegarandeerd voorbijkomen. En dat dan maar liefst twee uur lang. Metallica is zo groot, daar moet alles en iedereen voor wijken. Dus ook mensen die er eens vroeg in willen kruipen zaterdag. Vergeet het maar. Voor elven is het niet rustig. Een afsluitend vuurwerk is niet ondenkbaar. Een van de grootste bands ter wereld in je achtertuin, dat is niet iets om je boos over te maken, daar moet je trots op zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s