Nijmegen Rockcity

nrcAfgelopen zaterdag in de Gelderlander:

Het begon ooit met Michael Jackson. Die kon niet hebben dat anderen leuke bijnamen hadden en hij niet. Bruce Springsteen was The Boss, Frank Sinatra The Voice en Elvis The King, terwijl ze hem belachelijk maakten als Wacko Jacko. Dus bedacht Jackson maar zijn eigen bijnaam: The King Of Pop. En als hij dat maar lang genoeg volhield, zou iedereen het wel overnemen.

Jackson is deels in zijn opzet geslaagd en zijn voorbeeld ondervindt navolging. Zeggen dat je stad de oudste is of dat Karel de Grote er ooit is geweest, houdt het lang genoeg vol en iedereen praat je na. Schrijf op je cv dat je piloot en wethouder was, dat wordt ook geloofd tot een ijverige journalist in je verleden gaat neuzen.

Of, en die is nieuw, zeggen dat Nijmegen rockcity is. Dat is natuurlijk niet zo. Nijmegen is nog eerder salsacity. Dat heeft enkele Nijmegenaren er niet van weerhouden om een website te bouwen en T-shirts te laten drukken van Nijmegen Rockcity. Nu de bands nog.

Natuurlijk hebben we De Staat, buitencategorie rockband. Maar één Staat maakt nog geen rockcity, ook al rocken Barbarella en Black Bottle Riot er een aardig eind op los. Dit zijn nog niet de tijden zoals eind jaren negentig toen Nijmegen met Celestial Season, The Gathering en obscuurdere bands als Pie In The Sky en Bellybutton Starfish, op de kaart stond. Een opkomende scene is geen scene.

Pas als je verankerd bent in een stad, als de kwaliteit door de jaren heen onverminderd hoog is, dan verdien je een term. De technolieden voldoen nog het beste aan deze normen. Maar ieder initiatief om een mooi T-shirt te maken is goed. En het doel om van Nijmegen een rockcity te maken is zeker aan te prijzen.

Tot die tijd blijft Nijmegen vooral een musiccity. Maak daar maar een T-shirt van. Nijmegen heeft Bambix en The Bips (punkcity), Lea, (singer-songwritercity), Zo Moeilijk (hiphopcity) en heel veel DJ’s (technocity).

Op de website van 3voor12 Arnhem-Nijmegen worden meer dan tien berichten per week geplaatst. Dat betekent dat er iedere dag wel iets te melden is over muziek in Nijmegen. Zo goed gaat het dus. Zaterdag wordt in Merleyn gevierd dat we hier toch in een muzikaal paradijs van heb ik jou daar leven, met een Club 3voor12 waar seanpenn en het Nijmeegse The Cohens optreden. Een plek waar je gezien mag worden met je Nijmegen rockcity T-shirt.

Advertenties

Een Reactie op “Nijmegen Rockcity

  1. de opkomende scene is de enige scene!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s