Gomorra

gomorraEr is wel eens gezegd dat er misschien drie maffioso in een tentje op de set van The Sopranos zaten. Om advies te geven. Zo waarheidsgetrouw scheen de briljante serie te zijn. Aldus de mensen die de Amerikaanse maffia van binnenuit kennen en het dus moeten weten.

In Italië is de pracht en praal minder, zo zien we in Gomorra. De film is gebaseerd op het boek van Roberto Saviano, die infiltreerde in de Napolitaanse maffia en sinds het publiceren van zijn boek ondergedoken zit.

De Zuid-Italiaanse maffia loopt op lelijke slippers, leeft deels in armoede en is allesbehalve CO2-neutraal bezig. Geld wordt er verdiend met diefstal, drugshandel en het dumpen van gevaarlijk chemisch afval voor een spotprijsje.

In de film (en naar het schijnt ook in het boek) lopen de verhalen door elkaar heen. Pas helemaal aan het eind worden alle lijntjes duidelijk en dan is het nog niet helemaal helder. Dat is de grootste makke van de film.

Het beste van de rolprent is het gebrek aan opsmuk. De vreselijke leefomstandigheden in de vervallen flatgebouwen van Scampia zijn prachtig gefilmd. De trieste figuren die de gevreesde Camorra vormen, maken een einde aan vele Godfather-illusies. Het is vooral een veelheid aan loopjongens die we voorbij zien komen.

En toch zijn er genoeg overeenkomsten met bijvoorbeeld The Sopranos. De twee wannabe maffioso Marco en Ciro in Gomorra doen precies denken aan Sean Gismonti en Matthew Bevilaqua die Christopher Moltisanti proberen om te leggen in seizoen 2. Net als Tony Soprano zitten ook de Italianen in de afvalverwerking.  En uiteindelijk zijn het vooral de rivaliserende groepen die elkaar letterlijk naar het leven staan.

Je moet wel een beetje warm lopen voor het fenomeen maffia, maar de 100% Tomatometer bewijst dat Gomorra voor alle filmliefhebbers een aanrader is.

Trailert:

Advertenties

Een Reactie op “Gomorra

  1. Pingback: Method Acting « Zwar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s