De Fiets is vol

dissevelt-raaijmakersNog steeds zijn de Nederlandse elektronicapioniers Dick Raaijmakers en Tom Dissevelt veel te onbekend. Had Raaijmakers voor de commercie gekozen, dan kenden we hem nu allemaal als componist van de soundtrack bij 2001, A Space Odyssey. Raaijmakers had er geen zin an en hij liet de telegrammen van Stanley Kubrick onbeantwoord.

Raaijmakers werd een grootheid in de experimentele Nederlandse muziek, maar dat leidt niet tot enige bekendheid bij een groter publiek. Blader eens door het programmaboekje van November Music en zeg wie je wel kent.

Ik ging zaterdag voor Fantasy in Orbit van Tom Dissevelt. Van een animatiefilm voorzien door Henk Lamers en op vijf sporen overgezet door Kees Tazelaar. Een mooie drie kwartier, en een stuk interessanter dan het voorfilmpje van Frank Zweers op muziek van Richard Rijnvos. Die laatste schijnt een grote te zijn in de gecomponeerde muziek, maar het is mij te theoretisch. Heel belangrijk allemaal voor de ontwikkeling van de muzie, maar je gaat er niet voor je plezier naar luisteren.

Dat had ik wel gehoopt te doen bij De Grafische Methode Fiets van Raaijmakers. Iemand die beplakt met microfoons in zijn nakie er drie kwartier over doet om op een fiets te stappen. Het moet indrukwekkend zijn en bijzondere geluiden opleveren. Maar helaas, de organisatie had een maximum van veertig bezoekers ingesteld. Met als gevolg een horde woedende bezoekers voor de gesloten deur. Heb je als festival voor experimentele muziek eindelijk eens een volle zaal, is het weer niet goed.

Teleurgesteld maar op de fiets naar huis gestapt, in een zwierige beweging van een seconde. Het klonk nergens naar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s