Staubgold

Faith

Uit De Gelderlander van afgelopen vrijdag:

In een prachtige aflevering van de tekenfilmserie South Park worden de jongens gearresteerd na het downloaden van muziek. De FBI confronteert Kyle en Stan met hun daden door te tonen wat de gevolgen zijn van illegaal downloaden. De getroffen artiesten zijn veroordeeld tot een semi-luxueus bestaan.

We zien een huilende drummer van Metallica die door gederfde inkomsten nog maanden moet wachten tot hij een vergulden bar naast zijn zwembad kan plaatsen. Britney Spears die een kleiner privé-vliegtuig moet kopen, of het ergste nog wel: rapper Master P die voor zijn zoontje geen eiland in Polynesië kan kopen. “Ik zie een eiland zonder eigenaar. Als het zo doorgaat krijgt dit jongetje nooit zijn tropische paradijs”, zegt de FBI-agent tegen de downloaders.

Wederom bevat de überironie van South Park een pijnlijke waarheid. Grote artiesten hebben helemaal niets te klagen. De cd-verkoop is inderdaad aan alle kanten in elkaar gedonderd, maar dat wordt voor de grote jongens meer dan gecompenseerd via inkomsten uit concerten. Wanneer iemand als Axl Rose twaalf jaar in luxe kan werken aan zijn nieuwste Guns N’ Roses album en straks, ook al is het een plaatje van niks, alleen maar nog rijker wordt, dan moeten de grote artiesten de krokodillentranen maar binnenhouden.

Het contrast is helemaal schril wanneer je een vergelijking maakt met de muzikanten die een minimarkt bedienen. Neem die artiesten van het Berlijnse label Staubgold, die dit weekend in Extrapool optreden. Hoeveel albums zullen ze verkopen in Nederland? Als het er dertig zijn is het veel. Daar in Extrapool staan er zo ongeveer 50 mensen die 6 euro voor hun optreden betalen. Wanneer ze de reis- en verblijfskosten hebben betaald kunnen ze weer met bijna lege zakken terug naar huis.

Waar doen ze het voor, vraag je je af. Puur voor de liefde, is het antwoord. En dat is zo veel mooier dan Metallica, Britney of Master P die het voor hun bankrekening doen. De Extrapoolartiesten hebben er vaak baantjes naast, in iedere vrije minuut zijn ze met hun muziek bezig. Er moet geld bij en dat alleen voor die paar platen die ze verkopen en dat handjevol mensen in ieder land dat er dol op is. Hier in de omgeving zitten ze ook: Bertin, Frans de Waard, Roel Meelkop, Uw Hypotheekadvies, Machinefabriek, Dagpauwoog, Bas van Huizen, Freek Kinkelaar en nog heel wat anderen. Je zult ze niet in een dikke Porsche door de buurt zien rijden. Zouden Metallica en Britney nog muziek maken als ze vijftig albums verkochten? Dacht het niet.

Vrijdag 7 november, Extrapool Nijmegen, Klangwart, Reuber en Dean Roberts, 21:00 uur, 6,- euro


Update: Het waren 25 bezoekers (naar boven afgerond). Die zagen een concert dat zozo was. Een beetje te lomp naar mijn smaak. Dean Roberts was er niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s